4.5G İle İlgili Merak Ettikleriniz

Türkiye’de GSM operatörlerinin 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle 3G sisteminden 4.5G diye adlandırılan ve LTE olarak da bilinen yeni data sistemine geçişleri başlayacak. Bu sistemle beraber mobil veri hızınız katlanacak. Ne kadar katlanacak diye merak ediyorsanız bu herkes de aynı olmayacak. Çünkü 4G uyumlu telefonlarda ayrıca Cat 4, Cat 6, Cat 9 ve Cat 10 gibi sınıflandırmalar bulunmaktadır. Cihazın veri alma verme kabiliyeti yine bu sınıflandırmayla da ilgilidir. Detaylara aşağıda değiniyor olacağız.

Öncelikle bu yeni sisteme geçebilmeniz için 4.5G uyumlu bir telefonunuz olmalıdır. Eğer uyumlu telefonunuz varsa 4.5G uyumlu bir SIM kartına da ihtiyacınız olacak. SIM kartınız uyumlu değilse merak etmeyin operatörler şimdilik ücretsiz değişim yapıyorlar. Hatta bazıları ücretsiz internet kotası bile hediye ediyor.

4.5g-gorsel

Telefonunuzun 4.5G uyumlu olup olmadığını cihazın mobil internet bağlantılarından görebilirsiniz. Seçeneklerde 4G veya LTE seçeneği görüyorsanız 4.5G uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi merak edilen başlıca sorulara bakalım.

3G ve 4.5G teknoloji farkları nedir?

Çok daha hızlı internet: 4.5G teknolojisi ile, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte, veri indirme hızı 100-150 Mbps’ten başlayıp 375 Mpbs* seviyelerine çıkabilecek. Örneğin, 2GB büyüklüğündeki bir HD film yaklaşık yarım dakikada indirilebilecek. HD kalitesinde film, video ve dizi izlenebilecek. Düşük gecikme süresi ile kesintisiz ve daha keyifli oyun deneyimi yaşanabilecek.

* 4.5G Türkiye’ye geldiğinde deneyimlenecek hız, frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterebilir.

Neden 4G değil 4.5G deniliyor?

LTE olarak da bilinen 4G hızının yanısıra dünya çapında LTE Advanced olarak bilinen bir üst seviye hız karşımıza çıkıyor. Bu hıza ülkemizde 4.5G adı verildi. Farklı ülkelerde bu isimlendirme 4.25G diye de bilinmektedir.  Ülkemizde 4.5G simgesi yerine, LTE ve 4G simgelerini göreceğiz telefonlarımızda. Belki ülkemiz için ileride bu ibareyi gösteren yazılım ayarlamaları yapar telefon üreticileri.

4.5G ne zaman devreye girecek?

4.5G geçişi 1 Nisan 2016 tarihinde, saat 00:01 de Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından aktif edilecektir.

4.5G ye geçmem zorunlu mu?

Telefonumdan 4.5G geçiş ayarları nasıl yapılır?

4.5G uyumlu SIM kartı ve akıllı telefonu olan kullanıcılar, başvuru yaptıktan sonra, cihazının şebeke ayarları bölümünden 4G veya LTE seçeneğini seçmesi gerekli. Bunun için aşağıdaki ayarları yapın.

Ayarlar > Mobil Ağlar > Şebeke Modu => 4G veya LTE

4.5G desteklemeyen telefonum var, artık internete giremeyecek miyim?

Sizin için değişen bir şey olmayacak. Halihazırda 3G destekli telefonunuz varsa 3G ile bağlanmaya devam edebileceksiniz. 4.5G zorunlu değil.

4.5G’ye geçmeli miyim?

Telefonunuz 4.5G destekli değilse zaten yapacak bir şey yok. Mail, Whatsapp vs tipi mesajlaşma ve sosyal medyaya şöyle bir bakıyorum dışında pek fazla telefonla haşır neşir olmayan kullanıcılara 4.5G pek fazla bir şey getirmeyecektir.

Ancak video ve film ağırlıklı içerik bakan, gününün büyük bir kesimi internette geçen kullanıcılar için kesinlikle 4.5G faydalı olacaktır.

LTE/4.5G de karşımıza çıkan  Cat” kategorileri hangi hızları destekliyor?

4G ve 4.5G uyumlu cihazların LTE modem tiplerini Cat kategorisi olarak düşünebiliriz. Cat kategorilerine göre cihazınızın maksimum bağlantı kapasitesi değişecektir.

  • LTE Cat 2 50 Mbps indirme, 25 Mbps yükleme
  • LTE Cat 3 100 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme
  • LTE Cat 4 150 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme
  • LTE Cat 6 300 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme
  • LTE Cat 7 300 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme
  • LTE Cat 9 450 Mbps indirme, 50 Mbps yükleme
  • LTE Cat 10 450 Mbps indirme, 100 Mbps yükleme

Telefonunuzun teknik detaylarından hangi Cat kategorisini desteklediğine bakabilirsiniz. Veya buradaki Wikipedia makalesinden cihazınızın hangi kategoride olduğunu görebilirsiniz.

4.5G ile kotam hızlı bitecek mi, kotamı artırmalı mıyım?

Aslında internet hızının artması kotanızla direk alakalı değildir. İnternetten alacağınız veya göndereceğiz veri değişmeyecek sadece alım ve iletim süresi daha kısalacak. Böylece aynı zamanda daha fazla internetten yararlanabileceksiniz. Bu da dolaylı olarak daha hızlı kotanızın bitmesine neden olabilir.

İşin aslına bakarsanız 4.5G ile birlikte 10 katına kadar çıkabilen hız, internet tüketimimizi de doğal olarak artıracak. Bu yüzden ay sonunda sürpriz cep telefonu faturaları ile karşılaşmamak için tüketicilerin kullanım profillerine uygun olan paketleri seçmesi kritik öneme sahip. 3G’de “4 GB’lik kota bana yetiyor da artıyor!” diyen abonelere, 4.5G’de bu paketler yetmeyebilir. Bu yüzden yüksek kotalı paketlerle 4.5G’ye geçmekte fayda var. Operatörlerin daha yüksek kotalı kampanyalı paketleri takip edilebilir.

Öte yandan BTK düzenlemeleri gereği abonelere, internet kotanız yüzde 80’ine ve yüzde 100’üne ulaştığında operatörünüz tarafından uyarı mesajı gönderilecek. Bu uyarılara göre kota aşımı ücretlerinin önüne geçilmeye çalışılmalıdır.

4.5G ile telefonumun bataryası hızlı bitecek mi?

Aslında bu durum sizin ne şekilde 4.5G ile interneti kullandığınıza bağlıdır. Yüksek hızı görüp daha yoğun içerikli sitelere (video, film siteleri vs) çok girdiğiniz takdirde hızın getirdiği avantaj telefonunuzda daha fazla işlemci ve bellek kullanımını beraberinde getirebilir. Bu durumda daha fazla güce ihtiyaç duyan telefonunuzun pili biraz daha fazla hızlı tükenebilir.

Öte yandan GSM operatörünüzün nasıl bir kesintisiz 4.5G hizmeti verebildiğine de bağlıdır bu durum. Eğer 4.5G ve 3G arasında gidip gelen bir şebeke bölgesindeyseniz cihazınız devamlı bu değişimi yapabilmesi açısından daha fazla güç tüketecektir.

Tavsiyemiz pil durumu %10 civarına düşünce hızınızı 3G’ye geri çekerek interneti kullanmaya devam edin.

4.5G ile operatörler data hattı üzerinden görüşme yaptıracaklar mı?

Yurtdışı örneklerine baktığımızda operatörlerin rekabette öne geçmek amacıyla bu tip servisleri sunduklarını görüyoruz. Türkiye’de operatörlerinde bu tip servisleri düşündüklerini biliyoruz. Ancak biraz zaman gerekli. henüz 4.5G altyapısına yoğunlaştıklarından bir süre bekleyeceğiz. Ancak bu süre zarfında pek çok kullanıcıda yüklü bulunan Whatsapp, Skype, Viber gibi uygulamalarla bu dediğimiz şeyi yapabiliyoruz. 4.5G ile görüntülü görüşmeler daha net olacaktır.

4.5G nin başka ne tip dezavantajları olabilir?

4.5G hızını telefonumdan nasıl ölçebilirim?

Android cihazlar için ücretsiz olan Speedtest uygulamasını kullanarak cihazınızın 4.5G indirme, yükleme hızlarını ve gecikme süresini ölçebilirsiniz.

Speedtest by Ookla
Speedtest by Ookla
Developer: Ookla
Price: Free

Ancak bu hız testi yüksek miktarda veri trafiği ile test edildiğinden kotanızın hızlı bitmesine neden olabilir. Bu işlemi kotanız az ise yapmayınız.


Kaynak: http://www.cazda.com/4-5g-ile-ilgili-merak-ettikleriniz/