Vodafone Smart II (861) Nasıl Root Yapılır

Öncelikle bir Android cihazı root etmenin ne olduğu, faydaları ve sakıncalarının ne olduğunu anlamak açısından ilgili makalemize buraya tıklayarak göz atınız.

Aşağıda belirtilen Root işlemlerinin doğru yapılmaması cihazınız için ciddi riskler doğurabilir. Bu anlamda bu blog kapsamında anlatılanlarla cihazınız özelindeki uygulamalarından doğabilecek sıkıntıların sorumluluğunun size ait olduğunu göz önünde bulundurduktan sonra aşağıdaki adımları uygulayınız. Oluşabilecek sorunlardan dolayı Androiddunya.com sitesi ve ilgili makale yazarları tüzel ve/veya özel olarak bu bağlamda sorumlu tutulamaz.

Vodafone Smart II adı ile bilinen operatör kampanyalı akıllı telefonun aslında Alcatel OT-918 modelinin bir klonudur. Genel olarak kullanışlı olan bu Android tabanlı telefona belli adette uygulama yüklediğinizde ana belleğin çabuk dolduğunu fark edeceksiniz. Tabi bu durum çok can sıkmaktadır.

VODAFONE-Smart-2-861

Nede olsa SD bellek de var ama SD belleğe uygulamaları çok sınırlı adette yükleyebiliyorsunuz. Üstelik hiç kullanmak istemediğiniz ama silemediğiniz hazır yüklü genel bir dolu uygulama var. Tüm bu sıkıntıların üstesinden gelebilmek için telefona biraz müdahale etmek gerekli. Yani superuser (süper kullanıcı) yetkisi alırsak istediğimiz kullanmadığımız işletim sistemi ile hazır gelen uygulamaları kaldırabilir, bazılarını SD belleğe taşıyabilir dolayısıyla bize uygulama yüklemek için daha fazla alan kalır. İşte bu superuser yetkisi kazanma işine telefonu root yapma diyoruz.

Root sonrası daha farklı ROM’lar bulup onları kullanma şansı da elde ederiz. Faydaları çok tabi. Ancak bu root yapma işi uzman biri tarafından yapılmalı, aksi takdirde telefonunuz tamamen kullanım dışı kalabilir, hatta garantili tamir bile ettiremeyebilirsiniz. Öte yandan başarılı olarak root etseniz bile cihaz garanti dışı kalacaktır. Bu tür durumları göze alıp root yapmalısınız. Bu işlem için sorumluluk sizde. Telefonunuzun en az %60 şarjı dolu olduğundan emin olunuz işleme başlamadan önce.

Adım-1

Aşağıdaki gerekli root dosyaları içeren ZIP dosyayı bilgisayarınıza indirip bir kılasör içinde açınız.

İndir “Root Files”

Vodafone861root.zip – 8695 defa indirildi – 9,80 MB

Açtığınızda aşağıdaki gibi dosyalar olacaktır.

vod861-3

Adım-2

Telefonunuzu USB kablosu ile bilgisayara bağlayın. Daha önce yüklenmedi ise sürücü dosyası isteyecektir. usb_driver kılasörünü gösterip sürücülerin yüklenmesini bekleyin. Bu işlem bazı işletim sistemlerinde ve bilgisayarlarda sıkıntılı olabilmektedir. Bilgisayarınız telefonu halen görmüyorsa usb_driver\Driver_Auto_Installer içindeki install.bat dosyasını çalıştırın. Telefon USB kablosunu çıkartıp tekrar takın. Halen yüklenmemişse uzman birinden yardım almanız gerekebilir. Bu adım çok önemlidir.

Adım-3

Telefonu güç düğmesinden kapatın ve telefon bilgisayar bağlı ise bağlantıyı kesin.

Telefonun mini SD kartını çıkartın ve Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip dosyasını SD belleğin kök dizini içine kopyalayın ve SD bellleği telefona takın. Telefon kapalı beklesin.

Adım-4

\SP_Flash_Tool_v2.1134.00\  kılasörü içine girin ve Flash_tool.exe uygulamasını çalıştırın.

Aşağıdaki gibi Flash Tool uygulama ekranı göreceksiniz. Öncelikle menüden Options->USB Mode seçeneğinin işaretli olduğundan emin olunuz.

Scatter-loading butonuna tıklayıp bir önceki kılasörde bulunan Android_2.3.6_MT6573_Android_scatter_918.txt dosyasını seçin.

vod861-4

Sonrasında aşağıdaki gibi bazı uyarılar alabilirsiniz. Bunları OK ile geçin.

vod861-2

Sonrasında nihai uygulama ekranı aşağıdaki gibi olacaktır. Alt bölümde sadece RECOVERY seçeneği işaretli olmalıdır. RECOVERY yazısına çift tıkalyın ve açılan pencereden recovery861.img dosyasını seçin. RECOVERY karşısında aşağıdaki gibi seçilen dosya ismi görüntülenecektir.

vod861-1

Adım-5

Download butonuna tıklayın ve telefonunuzu USB kablo ile bilgisayarınıza bağlayın. Recovery yüklemesi kısa sürede bitinceye kadar bekleyin.

Adım-6

Artık bu adıma geldiğimizde telefonunuza Recovery (kurtarma imajı) yüklenmiş oluyor.

Adım-7

Telefon kapalı iken Ses Yükseltme ve AçmaKapama (Power) tuşuna beraber basın ve bir süre basılı tutun. Recovery ekranı çıkınca tuşları bırakabilirsiniz. Açılan Recovery menüsünde ses kısma ve açma tuşlarını kullanarak “install from sd card” seçeneğini seçin. Seçeneğin üzerinde iken Seçenekler tuşuna basın (en soldaki tuş). Sonrasında SD bellek içeriği görüntülenince Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip dosyasını bulun ve üzerinde iken Seçenekler tuşu ile seçin. Gelen uyarıya Yes ile devam edin. Yükleme tamamlanıncaya kadar bekleyin.  Tamamlandığında geri tuşuna basıp Reboot seçeneği ile telefonu yeniden başlatın.

Buraya kadar geldiyseniz artık telefonunuz başarılı olarak root edilmiş demektir. Root Uninstaller gibi programlar (RU PRO simgeli olanı tavsiye ederim) kullanarak tamamen gereksiz boşa yer kaplayan uygulamaları artık kaldırabilirsiniz. Dilerseniz Custom Rom yükleyebilirsiniz.