Google Oldukça Kötü Amaçlı 13 Android Uygulamasını Mağazadan Kaldırdı

Geçtiğimiz aylarda Brain Test malware (kötü amaçlı yazılım) ailesinden gelen yazılım geliştiriciler tarafından geliştirildikleri belirlenen bir dizi zararlı uygulama tesbit edilmiştir. Uygulamalara bakıldığında oldukça fazla indirilme sayısına ve iyi yıldız derecelendirmelerine sahip oldukları görülmekte. Uygulamların geneline baktığımızda oyun uygulamaları göze çarpıyor.

Önceleri geliştiriciler bu uygulamalara kötü maçlı kodlar yerleştirmeden önce normal davranacakları şekilde yayınlamışlardır. Uygulamalar popülerliğe erişince özellikle yılbaşı öncesi uygulamalara güncelleme yayınlayıp kötü amaçlı davranışlar eklenmiş ancak aynı zamanda oyunlarda herhangi bir fonksiyonellik eksiltilmemiştir. Bu durumda kullanıcılar durumun farkına varamadılar elbette.

Braintest-Apps

Kötü amaçlı uygulama öncelikle gizliden aynı geliştirici ekibin yayınladığı diğer uygulamaları indirip sizin adınıza otomatik olarak pozitif yorum ve derecelendirmeler vermekteydi. Bu da kötü amaçlı uygulamaların uygulama mağazasında daha popüler olmasının yolunu açıyordu. Böylece daha fazla kişinin dikkatini çekiyordu.

Eğer yüklendiği Android cihaz root edilmiş ise uygulama cihazın sistem klasörüne bazı dosyalar yerleştirerek cihaz fabrika ayarlarına dönüştürülüp sıfırlansa bile uygulama etkileri aynen devam etmesi sağlanıyordu.

Google bu durumu tesbit etmiş ve birbiriyle bağlantılı aşağıda listelenen 13 uygulamayı Play Store mağazasından hemen kaldırmıştır. Bu uygulamaların türevleri olup olmadığı araştırılmaktadır.

Brain-Test-apps

Muhtemelen bu uygulamalar oyun ağırlıklı olduklarından çocuklarınızın telefon ve tabletlerine göz atmanız iyi olacaktır.

Uygulamaları Kaldırma

Eğer yukarıdaki uygulamalardan biri veya birkaç varsa hemen bunları cihazınızdan kaldırmanız gereklidir. Ancak kaldırma işlemi uygulamayı basitçe bildiğiniz yöntemle silmekle yeterli olmayacak. Daha da ötesi cihazınızı fabrika ayarlarına (factory reset) yapmanızda yeterli olmayabilir. En iyi yöntem ise üretici tarafından yayınlanan orijinal ROM (sistem yazılımı) bulup bunu tekrardan yüklemek veya yükletmek olacaktır.