Samsung Galaxy S3 IMEI Sorunları

Son zamanlarda Samsung Android telefonlarda kişiselleştirilmiş ROM yükleme sonrasında veya Samsung tarafından EFS partition formatının değiştirilmesi (EFS v1 > v2 yapılmıştır) gibi nedeniyle EFS bölümünün okunamamasından dolayı telefon IMEI numarasını ya boş ya da  004999010640000 olarak göstermektedir.

Öncelikle bazı terimlerin açıklamasını yapalım:

IMEI – International Mobile Equipment Identity kelimelerinin kısaltılmışıdır ve Uluslararası Mobil Cihaz Kodu olarak bilinir. Dünyada her GSM cihazın bir IMEI numarası bulunur ve bu numara tekdir. Cihazınızın IMEI numarasını telefonun arka kapak içindeki plakada, ürünün faturasında (Türkiye’de faturaya yazılmak zorunda) veya arama ekranında *#06* tuşlayarak öğrenebilirsiniz.

CheckIMEI

Detay için bkz. Vikipedia  (IMEI kayıt sorgulama için: https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama)

EFS – (/efs) cihazınıza ait IMEI, network MAC adresi gibi bazı cihaza özel bilgilerin saklandığı bölümdür (partition). Bu bölümün bozulması veya silinmesi telefonunuzun bu bilgilerinin kaybolması anlamına gelir. Bu durumda telefonunuzun IMEI ‘si 000000000000000 veya 004999010640000 /01 olarak gösterilir.

Screenshot_2013-09-21-15-56-54

ve bu durumda şebekeye bağlanamazsınız ve arama yaparken “Ağda kayıtlı değil” hatası alırsınız.

Screenshot_2013-09-21-15-56-47

Peki neden bu şekilde IMEI bilgim kayboldu ve şebekeye bağlanamıyorum? Nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Cihazınızın /efs partition formatı değişmiştir
  • /efs bölümü bozulmuştur

Samsung ROM larının yapım numaraları bize bazı bilgiler verir. Kullandığınız ROM firmware yapım numarasını Ayarlar > Cihaz hakkında veya Ayarlar > Diğer > Cihaz hakkında menüsü altında en altta görürsünüz. Veya arama ekranında *#1234# tuşlayarak da bilgiyi alabilirsiniz.

Screenshot_2013-09-21-16-10-57

  • M = 2013
  • E = Mayıs
  • 7 = Revizyon numarası

Samsung son çıkarttığı bazı firmware lerde (Örn: MG2 ve MG4) EFS bölümünde bulunan baseband modem sürümünü v2 yapmıştır ve bu durumda v1 tip baseband kullanan ROM lar yüklendiğinde /efs bölümü okunamaz ve IMEI gösterilemez.

  • EFS v2 tip baseband yüklü ROM v2 ve v1 tipleri okuyabilir.
  • EFS v1 tip baseband yüklü ROM sadece v1 tipleri okuyabilir. Bu nedenle v2 den v1 tip ROM’a dönerseniz bu sorunu yaşarsınız.

Örneğin Galaxy S3 için Temmuz 2013 sonrası yüklenmiş/güncellenmiş orijinal veya özel ROM’ sahipseniz kesinlikle MGx ve ötesi bir ROM yüklemeniz gereklidir. Aksi takdirde IMEI kaybı yaşayabilirsiniz.

Peki yanlışlıkla v1 tip baseband ROM yükleyip IMEI’niz uçtu ise ne yapacağız. Aşağıda Samsung modellere göre uygun adımları takip ediniz. Bu tip işlemleri yapmada uzman değilseniz tecrübeli birinden yardım alınız.

Makale veya konuyu beğendiyseniz ve işinize yaradıysa, bana bir kahve ısmarlamak için aşağıdaki BTC, ETH veya ETC hesaplarımıza biraz bozuk para atabilirsiniz 🙂

BTC: 1BQa1dQVzGySnNTLVvn3AZrPkQSJXDbZxi
ETH: 0x5a2d7ec259ec49c1e962c1c456e4b41f574c86ba
ETC: 0x16e58a9477aedc56a742c503b90dd40d2ae5cfaf

Alternatif olarak, bu blog sitesini çalışır halde tutmak için ihtiyaçlarınızı satın almak için aşağıdaki affiliate linkler üzerinden giriş yapabilirsiniz. Bize bir kaç kuruş komisyon göndereceklerdir. Sizin cebinizden ek bir şey çıkmaz.



Patreon Destek!

  • Android 4.3 Öncesi
  • Android 4.3 XXUGMK6

Galaxy S3 IMEI ve EFS Partition Düzeltme İşlemi

Alternatif-1: Orijinal resmi Samsung 4.1.2 firmware yüklemek (I9300OXAEMG4)

Bu yöntem sonucunda telefonu yeniden başlattığınızda Samsung yazısında takılı kalırsa telefonu kapatın ve sonrasında Ses Üst Düğmesi + Home Tuşu + Açma Kapama tuşlarına beraber basarak Android resmi ekranda görününce bırakın. Açılan Android System Recovery <3e> menüsünden ses tuşları ile “wipe data/factory reset” seçin açma kapama düğmesine basın. Sonrasında ses tuşları ile Yes üzerine gelip açma kapama düşmesi ile onaylayın. Gerekli temizlikler yapılacak ve tekrar menüye dönecek. “reboot system now” ile telefonu başlatın, açılacaktır.

Alternatif-2: Baseband v2 modem yüklemek

Bu alternatifi mevcut yüklediğiniz özel (custom) ROM’da kalmak veya v1 tipi baseband ROM yüklemek isterseniz uygulayın. Bu metod sadece root edilmiş telefonlarda çalışacaktır.

  1. Telefonunuzun pil şarj seviyesinin yeterli olduğundan emin olunuz. %40 ve üzeri tavsiye edilir.
  2. Buraya tıklayarak gerekli baseband v2 yükleme dosyasını indirin ve indirdiğiniz EFSv2_basebands.zip adlı dosyayı telefonunuzun SD belleğine kopyalayın (ana bölüme).
  3. Telefonunuzu Recovery menüsünde açın. Bu modda açmak için Ses Üst Düğmesi + Home Tuşu + Açma Kapama tuşlarına bir süre beraber basılı tutun ve Recovery ekranı gelince bırakın. Eğer Recovery yüklü değilse CWM veya TWRP tip Recovery’lerden birini yükleyin. TWRP dokunmatik destekli ve kullanışlı onu tavsiye ederim. Yüklemek için buradaki makaleye göz atın. TWRP Recovery ekranı açılınca (alttaki ekran) “Install” butona basın ve SD belleğe koyduğumuz dosyayı seçin ve açılan ekranda onaylamak için “Swipe to Confirm Flash” sağa doğru kaydırın. Açılan yeni ekranda size MG2/MG4/MH1 tiplerinden hangisini yüklemek istediğinizi soracak. Önceki v2 ROM sürümünü hatırtlıyorsanız son 3 harfe bakarak bulabilirsiniz. Hatırlamıyorsanız veya bilmiyorsanız MG4 deneyin önce. Son olarak Yes/No ile sizden konfirmasyon alacak. Yes ile devam edin.
    twrp
  4. İşlem bitince “Reboot System” ile telefonu yeniden başlatın ve *#06# ile IMEI kontrolü yapın ve şebekenin gelip gelmediğini kontrol edin.
  5. MG4 seçeneği çalışmamışsa telefonu yine Recovery menüsüne alıp MG2 ve son olarak MH1 deneyin.
  6. OPSİYONEL ADIM AMA TAVSİYE: Rocovery ekrana girip “Backup” ile tüm sistemin yedeğini alın. Yedek alırken “EFS” bölümünü işaretleyin ve External SD seçmeyi unutmayın ki yedek SD belleğe alınsın (2 GB boş yer olduğundan emin olun)

Android Sürüm 4.3 XXUGMK6 İçin IMEI Düzeltme

  1. Telefonunuzun pil şarj seviyesinin yeterli olduğundan emin olunuz. %40 ve üzeri tavsiye edilir.
  2. Buraya tıklayarak gerekli XXUGMK6_modem yükleme dosyasını ve sonra buraya tıklayarak XXUGMK6_kernel zipli dosyaları indirin ve indirdiğiniz dosyaları telefonunuzun SD belleğine kopyalayın (ana bölüme).
  3. Telefonunuzu Recovery menüsünde açın. Bu modda açmak için Ses Üst Düğmesi + Home Tuşu + Açma Kapama tuşlarına bir süre beraber basılı tutun ve Recovery ekranı gelince bırakın. Eğer Recovery yüklü değilse CWM veya TWRP tip Custom Recovery’lerden birini yükleyin. TWRP dokunmatik destekli ve kullanışlı onu tavsiye ederim. Yüklemek için buradaki makaleye göz atın.TWRP Recovery ekranı açılınca (alttaki ekran) “Install” butona basın ve SD belleğe koyduğumuz modem dosyasını seçin ve açılan ekranda onaylamak için “Swipe to Confirm Flash” sağa doğru kaydırarak yükleyin. Aynı şekilde kernel dosyasını da yükleyin.twrp
  4. İşlem bitince “Reboot System” ile telefonu yeniden başlatın ve *#06# ile IMEI kontrolü yapın ve şebekenin gelip gelmediğini kontrol edin.
  5. OPSİYONEL ADIM AMA TAVSİYE: Rocovery ekrana girip “Backup” ile tüm sistemin yedeğini alın. Yedek alırken “EFS” bölümünü işaretleyin ve External SD seçmeyi unutmayın ki yedek SD belleğe alınsın (2 GB boş yer olduğundan emin olun)
IMEI kaydı olup olmadığı kontrolü için ilgili makalemize göz atabilirsiniz. https://www.androiddunya.com/imei-nedir-telefonum-acaba-klonlanmis-mi/